ACNEWS

Tudod, mi az a bikla? A csatában erőt, az ágyban szenvedélyt ad

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A bikla, a dalmát bor-tej koktél, erőt adott harcban, szenvedélyt az otthonban – Vrgoracban ma is őrzik a hagyományát.
Hirdetés
Ad image

A biklát úgy készítik, hogy felforralt bort kevernek össze tejjel. Fontos, hogy először a bort öntsék az edénybe, majd ahhoz adják a tejet. Ezután lassan, az óramutató járásával megegyező irányban keverjék, amíg ciklámen színű nem lesz. Vrgoracban így koccintanak a kékeslila koktéllal, amely fiatal vörösborból és kecsketejből készül.

A horvát vrgoraci vidéken a biklát hagyományosan a szüret után készítik. Nemcsak itt ismert, hanem Mosor és Biokovo környékén, valamint Brač, Hvar és Korčula szigetén is. A szárazföldön a „bikla” név a legelterjedtebb, míg a szigeteken más elnevezésekkel találkozni: hmutica, hmuntica, mliko i vino, mućkalica, smutica vagy sumutva – derül ki Vrgorac város turisztikai szervezetének beszámolójából.

A helyiek szerint náluk „ősidők óta” isszák a biklát, és különösen jól esik a hűvös estéken. Az elkészítés módja mindig ugyanaz: hét rész fiatal vörösborhoz három rész kecsketejet adnak, és alaposan összekeverik. Régen közvetlenül abból az edényből itták, amelyben keverték. Amikor együtt fogyasztották, így köszöntöttek: „Íme, a mi szőlőnk és a mi házi kecskénk!

Manapság leginkább a Biklijada nevű rendezvényen ápolják a hagyományt Vrgoracban. Ekkor a mustot nyers kecsketejjel keverik. Ez gyengébb ital, amit a fiatalok is fogyasztanak, de a must erjedése és a bor érése során egyre erősebbé válik.

A ciklámen színű ital fontos szerepet játszott a déldalmát szigetek és a dalmát Zagora étrendjében, főként a nehéz életkörülmények idején, amikor tápláló ereje létfontosságú volt a túléléshez. Nemcsak energiát adott, hanem a hiedelmek szerint afrodiziákumként is hatott.

A legenda szerint a bikla Hvar és Brač szigeteiről került a Zagorába – ezek egykor görög gyarmatok voltak. Veljko Barbieri író és gasztronómus kulináris kutatásai szerint az ókori görögök is ittak bort, tejet és vért keverve, mielőtt Trója ellen indultak volna – írja a dnevnik.hr.

Vrgoracban a bikla ünnepe és a Biklijada szeptembertől novemberig tart: a szürettől és az első musttól egészen Mindenszentekig és Márton napjáig, amikor általában lezárul a bor erjedése.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!