ACNEWS

Megvan a 100-as lista – és igazi meglepetést hozott 

Fotók: Wolf Géza
Fotók: Wolf Géza
Micsoda édes pillanat, amikor az édesek legyőzik a szárazakat! Tarts velünk, hogy megtudd, kik kerültek a lista élére!
Hirdetés
Ad image

A legtöbb embernek, ha borokról van szó, az édes nem is számít annak. Mintha a bor csak akkor lenne „komoly”, ha száraz, feszes, tanninos. Sokszor hallottam már, hogy az aszú „desszert”, a kései szüretelésű „különlegesség”, a jégbor pedig legfeljebb „őszi játék”. Én viszont mindig is odavoltam az édes borokért. Az aranyló színükért, a lassan hömpölygő textúrájukért, és főleg azért a megmagyarázhatatlan pillanatért, amikor a korty végén a világ egyszerre lesz könnyebb és súlyosabb. 

Most, a Winelovers 100-as lista kihirdetésén, úgy éreztem, hogy végre engem igazolt az este. A legjobb magyar bor ugyanis éppen egy édes tétel lett: a Grand Tokaj Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013. Ez a bor nem csupán győzött – uralta az estét. És vele együtt diadalt arattak mindazok a pillanatok, amikor egy baráti társaságban kissé zavarban töltöttem meg a poharamat az édesből, miközben a többiek a vöröset keresték. 

És nem ez volt az egyetlen bizonyíték: a dobogó második helyére is egy édes bor, a Préselő Aszú 2016 került. És még a most először meghirdetett retail kategóriában is egy aszú, a Pannon Tokaj Dominium Muscat Lunel 2017-es 5 puttonyosa lett a győztes. Az aranyérmesek közül tehát több is a „tiltott gyümölcsöt” képviselte – a zsűri mégis őket emelte piedesztálra. 

A báltermi kóstoló hangulata szinte ünnepi szertartás volt: csillogó poharak, halk beszélgetések, koccintások fémes csengése. A kis asztalkák között cikázva, a sorban kínált borok között barangolva éreztem, ahogy lassan kirajzolódik a magyar borvilág térképe – Somló ásványosságától kezdve Villány telt vörösein át Tokaj misztikus édességéig. És bár mindegyik pohár egy-egy történet, engem újra meg újra a legédesebbek húztak magukhoz. 

A lista mögött azonban nem puszta döntés áll: a verseny háromnapos vakkóstolóján nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat. Csak aranyérmes borok kerülhettek a százas listába, így a díjátadó és a Nagykóstoló valójában ugyanannak az ívnek a két végpontja: előbb a szigorú szakmai bírálat, aztán a széles közönség ünnepi találkozása ezekkel a borokkal. Mintha egy bor egyszerre vizsgázna és ünnepelne – és Tokaj most mindkettőn csillagos ötöst kapott. 

„2025-ben a Winelovers Wine Awards Magyarország legnagyobb borversenyévé nőtte ki magát. Ez azt mutatja, hogy a verseny mögött álló koncepció és az azt kísérő, értékesítést támogató programok jó úton haladnak”

– mondta el az AC Newsnak Bálint László, zsűri elnöke, aki meginvitált, hogy kóstoljam meg a győztes bort.

Amikor az első csepp eszencia a poharamba került, a világ körülöttem elhalkult. Minden figyelmem a borra összpontosult: a mézédes aromára, a szárított gyümölcsökre, a végtelen utóízre. Olyan volt, mintha Tokaj maga mesélne – nem harsányan, hanem súgva, bensőségesen. És én bólogattam: igen, pontosan ezért szerettem meg az édes borokat. 

Az est végén, miközben a poharak lassan kiürültek, bennem csak egy gondolat maradt: lehet, hogy az édes bor soha nem lesz mindenki kedvence, de nekem most már nem is kell, hogy az legyen. A 100-as lista idén bebizonyította: az édesség nem gyengeség, hanem diadal. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!