ACNEWS

Itt a vége: az unió több húsfélét is kitilt a boltokból

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az Európai Parlament korlátozza, mi tekinthető húsnak... Betiltaná a „vegán steak” és „szója kolbász” kifejezéseket.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Parlament megszavazta, hogy betiltsák a félrevezető kifejezéseket, mint például a „veggy burger”, „szója kolbász” vagy „vegán steak”.

Ezek a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek gyakran egészséges és ízletes húskészítményekre utaló elnevezéseket használnak, miközben mesterséges helyettesítői azoknak – nagy bosszúságára a gazdáknak, séfeknek és mindazoknak, akik az autentikus, jól elkészített ételeket többre tartják az ipari utánzatoknál.

Céline Imart, az Európai Néppárt francia képviselője olyan módosítást nyújtott be, amely szerint a hús és a húsrészek megnevezése kizárólag az állatok ehető részeire vonatkozhat.

A módosítás szövege pontosan meghatározza, mi minősül „húskészítménynek” és „hús alapú terméknek”. Valamint kimondja: a „steak”, „kolbász”, „burger”, „tojássárgája” stb. kifejezések kizárólag valódi húst tartalmazó termékek esetén használhatók. A laborban tenyésztett húsokat a tilalom nem érinti.

Imart három módosítását is elfogadták, amelyek célja a gazdák védelme és az európai élelmiszer-önrendelkezés erősítése volt. A politikus szerint az intézkedések a termelők jövedelmét is növelhetik, miközben nagyobb átláthatóságot biztosítanak a fogyasztóknak.

Bár „növényi alapúként” hirdetik őket, a húspótlók valójában erősen feldolgozott termékek. Hús ízét, állagát és kinézetét mesterséges adalékokkal érik el – kötőanyagokkal, aromákkal, színezékekkel és zsírokkal. Sok esetben vitaminokkal és fehérjeizolátumokkal dúsítják őket, hogy pótolják a természetes tápanyaghiányt – írja a brusselssignal.eu.

A szavazáson 355 képviselő támogatta Imart javaslatát, 247 ellene szavazott, 30-an tartózkodtak.

A döntést az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt uniós joggá válhat.

Évek óta ismétlődő probléma, hogy koránt sincs elegendő információ és tapasztalat arról, hogy a növényekből készült, a húsalapú termékkel szinte azonos állagú és ízű húspogácsák tartós fogyasztása milyen módon befolyásolja az egészséget.

Mint ismert, gabonafélék és a hüvelyesek – elsősorban a búza és a szója – adják a legtöbb növényi húspótló alapanyagát. Ezeket a növényeket hőkezelik, utána ízesítik, és változtatnak az állagán. Így nyerik el a hagyományos hússal, leginkább darált hússal megegyező tulajdonságait. A pontos elkészítésről azonban a gyártók kevés információval szolgálnak. A kutatók szerint a feldolgozás, például a hőkezelés során számos olyan nem várt kémiai reakció figyelhető meg, amely káros az egészségre. A legnagyobb kockázatot az allergének jelentik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!