ACNEWS

Meg kell mosni a rizst főzés előtt? Itt a válasz

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A rizs több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. De örök kérdés, hogy érdemes átöblíteni többször is főzés előtt? Befolyásolja ez a „pergősségét”?
Hirdetés
Ad image

A világ számos ikonikus ételének sokoldalú összetevője a rizs. Ilyen például a görög dolmád, az olasz rizottó, a spanyol paella vagy az Egyesült Királyság rizspudingja.

Univerzális vonzereje ellenére minden konyhában – legyen az egy profi konyha vagy a saját otthonunk – felmerül a kérdés, hogy főzés előtt elő kell-e mosni (vagy öblíteni) a rizst.

Mit mondanak a szakácsok?

A konyhai szakértők azt állítják, hogy a rizs előmosása csökkenti a rizsszemekből származó keményítő mennyiségét. Ezt láthatjuk az öblítővíz zavarosságában, amely a tanulmányok szerint a rizsszemek felületén lévő szabad keményítő (amilóz), amely az őrlési folyamat során keletkezik.

Kulináris körökben egyes ételeknél a mosást szorgalmazzák, amikor a szemek elválasztására törekszenek. Más ételek, például rizottók, paella és rizspudingok (ahol ragadós, krémes hatásra van szükség) esetében azonban kerülni szokták a mosást.

Más tényezők, például a rizs típusa, a családi hagyományok, a helyi egészségügyi figyelmeztetések, sőt, még a szükségesnek ítélt idő és erőfeszítés is befolyásolja, hogy az emberek előmosák-e rizst.

Van bizonyíték arra, hogy a rizs öblítés hatására kevésbé lesz ragacsos?

Egy nemrégiben készült tanulmány összehasonlította a mosás hatását különböző rizsfajta ragadósságára és keménységére. A három típus a rizottó rizs, a közepes szemű rizs és a jázmin rizs volt. Ezeket a különböző rizseket vagy egyáltalán nem mosták meg, vagy háromszor mosták meg vízzel, vagy tízszer mosták meg vízzel.

A szakácsok állításával ellentétben ez a vizsgálat kimutatta, hogy a mosási folyamatnak nincs hatása a rizs ragadósságára.

Ehelyett a kutatók kimutatták, hogy a ragacsosságot nem a felületi keményítő (amilóz), hanem egy másik keményítő, az amilopektin okozta, amely a főzési folyamat során kioldódik a rizsszemekből. A kioldódó mennyiség a rizsszemek típusai között különbözött.

Tehát a rizs fajtája – és nem a mosás – a döntő a ragacsosság szempontjából. Ebben a vizsgálatban a rizottó rizs volt a legtapadósabb, míg a közepes szemű rizs és a jázmin rizs kevésbé volt ragadós.

Ettől függetlenül érdemes megmosni a rizst

A rizst hagyományosan azért mosták meg, hogy leöblítsék róla a port, a rovarokat, az apró köveket és a héjdarabokat, amelyek a rizs hántolásából maradtak vissza. Ez még mindig fontos lehet a világ egyes régióiban, ahol a feldolgozás nem olyan aprólékos.

Az utóbbi időben, a műanyagoknak az élelmiszer-ellátási láncban való erőteljes felhasználásával mikroműanyagokat találtak az élelmiszerekben, köztük a rizsben is. Kimutatták, hogy a mosási folyamat során a főzés nélküli rizsből a műanyagok akár 20%-át is kiöblítik.

Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy függetlenül attól, hogy milyen csomagolásban (műanyag vagy papírzacskóban) vásároljuk a rizst, ugyanolyan mértékben tartalmaz mikroműanyagot. A kutatók azt is kimutatták, hogy az (előfőzött) instant rizsben négyszer annyi műanyag van, mint a nyers rizsben. Ha az instant rizst előöblítjük, 40%-kal csökkenthetjük a műanyag mennyiségét.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!