ACNEWS

Ha ezt elolvasod, biztos nem fogod már szeretni a parmezán sajtot

Illusztráció Fotó: Pixabay
Illusztráció Fotó: Pixabay
Bizonyára senkinek nem kell bemutatni a mennyei ízű, iszonyúan népszerű parmezán sajtot. De, azt tudja, hogy mit is tartalmaz pontosan?
Hirdetés
Ad image

A parmezánt hagyományosan tehéntejből készítik, legalább 12 hónapig érlelik rézkádakban, ahol felmelegítik, és egyéb összetevőket, például savót és oltót adnak hozzá. Az oltót, – és itt most kapaszkodj meg – bébibocik gyomornedvéből nyerik ki!

„Az állati oltó egy olyan enzim, amelyet az elválasztatlan borjú negyedik gyomrából nyernek ki. Ide tartozhat a kistehén, de akár a bárány és a kecske is” – írja a Courtyard Dairy.

„Életüknek ebben a szakaszában még csak tejet fogyasztottak, így a tej megalvasztására szolgáló természetes enzim (kimozin) nagy mennyiségben van jelen. Ahogy a borjak idősebbek lesznek, a kimozin mennyisége csökken, és más enzimek veszik át a helyét (azok, amelyek más élelmiszerek emésztéséhez szükségesek).”

A kimozin segít elválasztani a tej szilárd anyagát a folyadéktól.

A sajtkészítésnél az oltó segít a szilárd túró kialakításában, és döntő fontosságú a sajt megfelelő textúrájának megtalálásába. Míg egyes receptek savakat vagy savtermelő baktériumokat használnak ehhez, a sajtkészítők az oltót használják a sajt végső ízprofiljának jobb kialakításához.

Néhány sajtkészítő ma már növényi oltót használ sajtjainak elkészítéséhez, de a legtöbb szakember inkább a hagyományos módszereket részesíti előnyben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!