ACNEWS

A szem a lélek tükre. De miből van?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A szem a test legkülönlegesebb szervei közé tartozik
Hirdetés
Ad image

Lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk a körülöttünk lévő világot, közvetítsük az érzelmeinket, sőt, biometrikusan is felismerhetőek. De miből is áll valójában? Kezdjük a szem legfontosabb részeinek megismerésével.

„Leginkább (a szerkezetét tekintve) egy kamerához hasonlít” – mondta Dr. Parwez Hossain, a brit Southamptoni Egyetem szemészprofesszora. „Van a frontális optikai rendszer, amely a szaruhártyából és a lencséből áll, valamint a fényérzékeny terület, amelyet retinának nevezünk.”

A szaruhártya a szem sima elülső felülete, amely a lencsét fedi, és a szembe érkező fény nagy részét a szem hátsó részén lévő retinára fókuszálja. A szaruhártya túlnyomórészt egy kollagén nevű fehérjéből áll, amely nagyon szabályos mintázatba rendeződik, ami segíti a fény áthaladását a szemen. A kollagén emellett erősíti a szemet, ami azért fontos, mert ez a terület nagyon védtelen és ezért sérülékeny is.

A szaruhártya mögött található a lencse, amely a szembe érkező többi fényt a retinára fókuszálja. A lencse fehérjékből áll, amelyek fenntartják az átlátszóságát, és rugalmassá teszik, hogy változtatni tudja alakját, és így lehetővé teszi számunkra, hogy akár közel, akár távol lévő tárgyakat lássunk – írja a livescience.com.

Hossain szerint a retina a fényképészetben használt filmhez hasonlítható. Az idegsejtek, azaz neuronok 10 különböző rétegéből állnak, beleértve a fényre reagáló pálcika- és csapfénysejteket. Megvilágításkor ezek a sejtek elektromos impulzusokat generálnak. Ezek aztán a szem mögött található látóidegen keresztül az agyba jutnak, ahol látásként értelmeződnek.

A szem számos más struktúrája is támogatja a látást. Ezek közé tartozik a kötőhártya, amely egy átlátszó, vékony külső védőhártya, amely a szemhéj belső oldalát borítja, és a szem fehér részét – amely segít fenntartani a szem alakját – fedi.

A szem színes része, a szivárványhártya izomból áll, és a pupilla méretét szabályozza, vagyis a szivárványhártyán belüli fekete foltot, amely lehetővé teszi a fény átjutását a lencséhez. Az írisz színe attól függ, hogy mennyi melanin nevű pigmentet tartalmaz. A folyadékok, mint például az üvegtest és a víztartalmú folyadék, fenntartják a szem alakját, illetve táplálják azt.

Az öregedéssel a szem összetétele és szerkezete megváltozik. Az egyik fő terület, ahol ez történik, a szemlencse. „Ahogy öregszünk, a lencse megmerevedik, és elveszíti az alakváltoztatás képességét a fókuszálás során. A középkorúak esetében a fókuszálási képesség elvesztése azt jelenti, hogy a közeli fókuszáláshoz olvasószemüvegre van szükségünk” – mondta John Lawrenson, a City, University of London klinikai látástudományi professzora.

A lencse is kevésbé átlátszóvá válik, és „felhős” területek, úgynevezett szürkehályogok alakulhatnak ki. A 80 év feletti emberek több mint felének volt már valamikor szürkehályogja. Bár a legtöbb szürkehályog az öregedéshez kapcsolódik, más kockázati tényezők is vannak, mint a cukorbetegség és a dohányzás.

Lawrenson szerint egy másik gyakori, korral összefüggő szembetegség az időskori makuladegeneráció (AMD), amely a retina központi területén, a makulában jelentkezik. „Mivel a lencsesejtek és a retinasejtek nem újulnak meg, a lencse és a retina a legérzékenyebb a károsodásra a korral” – mondta Lawrenson. – „Az UV-fénynek való kitettség és a szem magas oxigénszintje olyan körülményeket teremt, amelyek a sejtek károsodásához vezethetnek.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!