ACNEWS

Ezek az ételek ellenálhatatlan illatot kölcsönöznek számodra

Illusztráció / Fotó: Unsplash
Illusztráció / Fotó: Unsplash
Nemcsak a parfümöd, hanem az étrended is befolyásolja, a természetes illatod – néha épp a fokhagyma vagy a böjt segít rajta a legtöbbet!
Hirdetés
Ad image

A tested saját parfümjét nemcsak a hormonjaid, hanem a tányérod tartalma is alakítja. Egyes ételek édesebbé és vonzóbbá tesznek, míg mások inkább „távolságtartó” aurát adnak. A BBC utánajárt, hogy mit mond erről a tudomány.

A testünk illata pont olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk

Mindannyiunknak van egy egyedi illatprofilja, amelyet génjeink, hormonjaink, egészségünk, sőt a személyiségünk is alakít.

„Illatunkat nemcsak a biológia, hanem az életmódunk is formálja – attól, hogy extrovertáltak vagyunk-e, egészen addig, hogy boldogok vagy szomorúak vagyunk” mondta Craig Roberts, a skóciai Stirling Egyetem professzora.

Az illat – rosszabb esetben szag – tehát soha nem véletlen. A tested illatát részben az határozza meg, amit megeszel: az étel lebomlik, bekerül a véráramba, majd az izzadtságon vagy a leheleten keresztül újra megmutatkozik. Ezért fordulhat elő, hogy ugyanaz a parfüm rajtad másként illatozik, mint másokon.

A fokhagyma szexi, a vegák finomak

Egy cseh kutatásban 42 férfi hónaljizzadságát vizsgálták, miután különböző mennyiségű fokhagymát ettek. A mintákat 82 nő szagolta meg, és kiderült: a sok fokhagymát evő férfiak izzadságát szexibbnek, férfiasabbnak és kellemesebbnek ítélték.

„Háromszor is megismételtük a kísérletet, mert nem hittük el az eredményt” – mondja Jan Havlíček, a Károly Egyetem kutatója.

Úgy tűnik, a fokhagyma antioxidáns és antimikrobiális hatása miatt a test egészségesebb jelet küld – és ezt a nők orra kiszúrja. De nemcsak a fokhagyma működik így. Az olyan kénes zöldségek, mint a brokkoli, kelbimbó vagy káposzta, bár szagosítanak, az egészséget és vitalitást sugallják. Egy 2017-es ausztrál kutatás szerint, akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, édesebb, virágosabb illatot árasztanak. A magyarázat a karotinoidokban rejlik – ezek adják a sárgarépa, a paradicsom vagy a papaya élénk színét, és úgy tűnik, a bőrön és az illaton is nyomot hagynak. Az eredmény: a növényevők illata kellemesebb, míg a sok húst és szénhidrátot fogyasztóké intenzívebb, kevésbé vonzó. Nem véletlen, hogy egy másik vizsgálatban a vegetáriánus férfiak illatát finomabbnak találták, mint a húsevő társaikét.

Amitől nem lesz jó illatod: alkohol, hús és kávé

A húsból származó aminosavak és zsírok szintén erősebb, nehezebb testszagot okoznak, a kávé pedig fokozza az izzadást és elősegíti a baktériumok elszaporodását a bőrön. Bár a sör néha jó társaságban jól esik, egy kutatás szerint a sörivók „illatát” leginkább a szúnyogok értékelik.

„Amikor az alkohol lebomlik, egy acetaldehid nevű vegyület szabadul fel – ez az, ami az állott, másnapos szagért felel” – magyarázza Lina Begdache, a New York-i Állami Egyetem kutatója.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!