ACNEWS

Ezek az ételek erősítik a csontjainkat

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A csontok többféle funkciót látnak el, de elsősorban azért felelősek, hogy megtartsanak és megvédjék a belső szerveinket.
Hirdetés
Ad image

A National Institutes of Health szerint a csontok élő, növekvő szövetek, és fontos, hogy egészségét prioritásként kezeljük. Ha csontjaink törékennyé és törékennyé válnak, akkor fennállhat a kockázata annak, hogy kialakul az egyik leggyakoribb csontbetegség, a csontritkulás. Ez évente több millió embert érint, de nőknél gyakoribb, különösen a menopauza után. A CDC becslése szerint az 50 éves vagy annál idősebb nők mintegy 20 százalékánál alakul ki csontritkulás, míg az ugyanilyen korú férfiaknak csak 5 százalékát érinti.

Az erős csontok megőrzésének néhány módja a rendszeres testmozgás, a dohányzás és az alkohol kerülése, valamint a tápláló étrend. Mindenkinek törekednie kell arra, hogy étrendjébe sokféle tápanyagot juttasson, és vannak bizonyos tápanyagok, amelyek kifejezetten támogatják a csontok egészségét.

Íme a legjobb csontbarát tápanyagok és a legegészségesebb ételek (és italok!), amelyeket érdemes beépíteni az étkezési tervbe.

Valószínűleg mindannyiunkat arra tanítottak gyerekkorunkban, hogy igyunk sok tejet az erős csontok építése érdekében, és ebben van igazság. A tejtermékek gazdag kalciumforrások, és a Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a szervezet kalciumtartalmának körülbelül 99 százaléka a csontokban tárolódik. A D-vitamin szintén fontos, mivel segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában.

A kalcium és a D-vitamin mellett Maggie Moon dietetikus többek között következő vitaminok és ásványi anyagok fontosságát hangsúlyozza az egészséges csontok támogatása érdekében: fehérje, magnézium, foszfor, cink, valamint az A-vitamin, K-vitamin, C-vitamin, és a B-vitaminok

Íme néhány tápanyagban gazdag étel, amely hozzájárul a csontok egészségéhez.

Szójatej

A tejallergiások, laktózérzékenyek vagy más tejmentes diétában szenvedők örülhetnek – a kalciummal dúsított szójatej nagyszerű csontbarát.

„A legtöbb szójatej kalciummal van dúsítva az erős csontok érdekében, és a szója teljes értékű fehérje, ami hozzájárul a csontok egészségéhez” – mondja Moon. ” De ellenőrizze a tápértékjelölést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a napi kalciumérték legalább 10 százalékát kapja adagonként.”

Korábbi kutatások szerint a szójaételek a csontépítő étrend részét képezhetik, mivel javíthatják a csontok egészségét jelző markereket, és csökkenthetik a törések kockázatát. Egy 2020-as felülvizsgálat szerint a szójatermékek különösen előnyösek a menopauza utáni nők számára. A szójafehérje javíthatja a csontsűrűség minőségét, és megelőzheti az oszteoszarkopénia nevű csontbetegséget, jegyzik meg a kutatók.

A szójatermékek, mint például az edamame, a tempeh, a miso és a tofu, hasonló csontvédő hatásúak.

Szardínia

A szardínia rendkívül egészséges tengeri herkentyű, amely magas kalcium- és D-vitamin-tartalmával támogatja az egészséges csontozatot. Mivel gyakran konzervekből készül, a szardínia kényelmes, polcon tartható és megfizethető tápanyagforrás.

Egy szardíniakonzerv 351 mg kalciumot kínál, ami a napi szükséglet körülbelül 27 százalékát teszi ki. Emellett 4,42 mcg D-vitamint is tartalmaz, ami nagyjából a napi szükséglet 29 százalékának felel meg, a napi15 mcg-os ajánlás alapján.

Tojás

A tojás kiváló fehérje- és D-vitaminforrás. „Könnyen felvehetünk belőlük a csontok egészségéhez fontos tápanyagokat, például D-vitamint, K-vitamint, foszfort és magnéziumot” – fejtette ki Maggie Moon.

Egy 2021-es tanulmány pozitív összefüggést talált a tojásfogyasztás és a csontsűrűség között, amiért a kutatók részben a magas kolintartalmat tartják felelősnek. Egy 2021-es tanulmány szerint az alacsony kolinbevitel növelheti a csontritkulás kockázatát.

A tojás ízletes tápanyagforrás és a reggelizőasztal egyik kedvence, de egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jóból túl sok is lehet. A tojás koncentrált koleszterinforrás , ezért napi egy egész tojás vagy két tojásfehérje fogyasztása ajánlott csak, különösen azoknak, akiknél fennáll a magas koleszterinszint kockázata.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!