ACNEWS

Ezért rossz az ízük a repülőgépen kapott ételeknek

Fotó: Unsplsh
Fotó: Unsplsh
Spoiler: nem a szakácsot kell hibáztatni!
Hirdetés
Ad image

Nem titok, hogy a repülőgépes ételek néha egy doboz íztelen, moslékra emlékeztetnek. Ez azonban nem feltétlenül a légitársaság szakácsának a hibája. Valójában az ízlelőbimbóink sokkal másképp érzékelik az ételeket és italokat, amikor 10 000 méter magasan repülünk. Íme, miért.

Egy zárt repülőgép kabinjában a keringetett levegő nagyon száraz lesz. Becslések szerint egy kereskedelmi repülőgép levegőjének páratartalma körülbelül 12 százalék, ami szárazabb, mint a legtöbb sivatagé.

A levegő nedvességhiánya miatt az orrjárataink kiszáradnak, ami csökkenti a szaglórendszerünk képességét. Mivel a szaglás létfontosságú szerepet játszik az ízérzékelésben, az ételek ízének érzékelése tompulhat.

Az alacsony légnyomással kombinálva a levegő szárazsága azt eredményezi, hogy a sót akár 30 százalékkal, a cukrot pedig akár 20 százalékkal kevésbé intenzívnek érzékeljük – derül ki a Fraunhofer Intézet 2010-es tanulmányából, amelyet a Lufthansa német légitársaság megbízásából készítettek.

„A levegőben az ételek és italok íze olyan, mint amikor megfázunk” – mondta Dr. Andrea Burdack-Freitag, a projektben dolgozó aromakémikus egy nyilatkozatban.

A tanulmány szerint az ázsiai ételek, amelyek általában intenzívebb aromájúak és gazdagok umamiban (magas glutamát-tartalmú ételek, mint a szójaszósz – A Szerk.) jobban megőrzik az ízüket, mint a sima hal vagy a baromfi.

A zaj is problémát jelenthet. Kutatások kimutatták, hogy a háttérzaj jelentős hatással lehet az ételek érzékelésére, különösen az édes és sós ízérzetünkre. Mivel a repülőgépek utasterében a zaj elérheti a 80 decibel körüli értéket – ami nagyjából megegyezik egy elektromos porszívóéval -, ez valószínűleg szintén gyengíti az ételek élvezeti értékét.

Van azonban néhány lépés, amelyet megtehetünk-e hatás kiküszöbölésére.

Egy 2015-ös tanulmány szerint az umamiban gazdag ételek – például a paradicsom, a gomba és az érlelt húsok – még akkor is megőrzik az ízüket, ha repülőgépes környezetben fogyasztják őket. A légitársaságok állítólag észrevették, hogy az utasok gyanúsan nagy mennyiségű paradicsomlevet fogyasztanak a fedélzeten.

Robin Dando, egy New York-i egyetem élelmiszertudományi adjunktusa nyilatkozatában kifejtette:

„Tanulmányunk megerősítette, hogy a hangos zajjal teli környezetben az ízérzékelésünk sérül. Érdekes módon ez az édes és az umami ízekre volt jellemző. Az édes íz gátolt, az umami íz pedig jelentősen fokozódott. A környezet multiszenzoros tulajdonságai, ahol az ételeinket fogyasztjuk, megváltoztathatják az elfogyasztott ételek érzékelését”.

Forrás: IFL Science

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!