ACNEWS

Fiatalokat gyilkol a titokzatos rák – háromszor gyakoribb, mint szüleinknél

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Fiatalokat támad egy ritka, de egyre gyakoribb daganattípus: a vakbélrák előfordulása a ’70-es évek után születetteknél három-négyszeresére nőtt.
Hirdetés
Ad image

Néhány évtizede szinte senki nem hallott a vakbélrák betegségről. Az orvosok is legfeljebb egyszer-kétszer találkoztak vele egész pályafutásuk során, ráadásul akkor is inkább idősebb felnőtteknél fordult elő.

Most azonban valami megváltozott: egyre több az ilyenfajta diagnózis, és ráadásul egyre fiatalabbaknál – a harmincasoknál, a negyveneseknél, sőt még az ennél fiatalabbaknál is.

Egyre gyakoribb betegség a vakbélrák manapság

A vakbél – az a kis, ujj alakú nyúlvány a vastagbél elején – leginkább a vakbélgyulladásról ismert, amely sürgős műtétet igényel. Kevesen tudják azonban, hogy itt is kialakulhat daganat.

A probléma, hogy a vakbélrák gyakran teljesen tünetmentesen fejlődik, így sokszor csak akkor derül ki, amikor már késő – írta a Science Alert, amely az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratra hivatkozva azt állítja, hogy a ’70-es évek után születetteknél háromszor-négyszer gyakoribb a vakbélrák, mint a korábbi generációknál.

Bár összességében még mindig ritka betegségről van szó (pár ember milliónként évente), a növekedés drámai. Ma már az esetek harmada 50 év alattiaknál fordul elő – sokkal nagyobb arányban, mint más emésztőrendszeri rákoknál.

Fiatalokat támad a rejtélyes betegség – mi állhat a háttérben?

A szakértők egyelőre csak találgatnak, de úgy vélik, a következő dolgok közre játszhatnak a nem mindennapi betegség kialakulásában.

  • Elhízás – a ’70-es évektől meredeken emelkedett a túlsúlyosak száma, márpedig a pluszkilók számos daganat kockázatát növelik.
  • Étrend – több feldolgozott élelmiszer, vörös és feldolgozott hús, cukros ital, kevesebb zöldség és teljes kiőrlésű gabona.
  • Mozgásszegény életmód – órák a számítógép vagy a tévé előtt, kevés aktív tevékenység.
  • Környezeti tényezők – iparosított élelmiszer-termelés, vegyszerek, műanyagok, a vízminőség változása.

És van egy újabb gyanú: a bélflóra megváltozása. Az antibiotikumokat az elmúlt évtizedekben sokkal gyakrabban használjuk – nemcsak az orvostudományban, hanem az állattenyésztésben is. Ez pedig megzavarhatja a bélrendszerünk jó baktériumainak egyensúlyát, ami a daganatképződéshez is hozzájárulhat.

A jelenség nemcsak a vakbélrákot érinti: hasonlóan növekszik a vastagbél- és gyomorrák előfordulása is a fiatalok körében. Ez pedig sok orvost rémületbe ejt.

„Olyan, mintha a civilizációból való kijelentkezést látnánk. Az életmódunk és a környezetünk olyan gyorsan változott, hogy a szervezetünk egyszerűen nem tud lépést tartani”
– figyelmeztetnek kutatók.

Miért olyan nehéz felismerni és mit lehet tenni?

A vakbélrák alattomos betegség. Nem úgy, mint a vastagbélrák, ahol a szűrővizsgálat (kolonoszkópia) sokszor idejében jelzi a bajt. A vakbélrákot szinte lehetetlen kiszűrni, mert nincs rá rutinvizsgálat.

A tünetek – ha vannak – teljesen általánosak: enyhe hasfájás, puffadás, székletváltozás. Ezeket a legtöbben egyszerű emésztési panaszoknak gondolják. Gyakran csak akkor derül fény a daganatra, amikor valakit vakbélgyulladás gyanújával műtenek, és a szövettan mutatja ki a rákot.

A betegség ritka, így felesleges pánikba esni, de érdemes tudatosnak lenni.

  • Figyeljünk a testünk jelzéseire – ha szokatlan, tartós hasi panaszaid vannak, ne legyints rá!
  • Éljünk egészségesebben – kiegyensúlyozott étrend (sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona), rendszeres mozgás, a normál testsúly megtartása.
  • Kerüljük a káros szokásokat – dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!