ACNEWS

Így úszd meg a hagymavágást sírás nélkül

Forrás: pixabay
Forrás: pixabay
A hagymavágás és a sírás kéz a kézben járnak. Azonban keringenek legendás módszerek, amikkel ezt a lépést kihagyhatjuk főzéskor.
Hirdetés
Ad image

A hagyma ízletes, és nagyon sok étel elengedhetetlen része. De a szemünkben keletkező égő érzés miatt nem állunk neki mindig szívesen. Arra pedig mindenkinek van egy biztos módszere, hogy miként is lehet megúszni a sírást.

A CNN szakértőket kérdezett meg, hogy végre kiderüljön, melyek azok a trükkök, amelyek működnek. „A szúró érzéssel a szemedben a hagymának célja van” – mondta Dr. Abbey Thiel, élelmiszertudós és az Abbey the Food Scientist nevű YouTube-csatorna házigazdája. „Ez valójában a növény védekező mechanizmusa, hogy megakadályozza, hogy megegyék. Sok növénynek van módszere arra, hogy elkerülje az elfogyasztását. Például tüskékkel, vagy keserű ízzel.” – mondta Thiel.

„A hagyma védekezése a sejtszerkezetéből ered, amely különböző rekeszekkel rendelkezik, hogy elkülönítse a reakciót kiváltó anyagokat” – magyarázta. „Amikor ezeket a sejteket, például egy késsel, megsértjük, az enzim és az aminosav egyesül. Ezzel létrehozva egy másik anyagot, amely gőzt küld a levegőbe. Így a szemünkbe.” – fűzte hozzá Dr. Bryan Quoc Le, a washingtoni Parklandben található Pacific Lutheran University kutatója. „Miután reakcióba lép a szemünkben lévő nedvességgel, kis mennyiségű kénsav keletkezik, amely irritálja a szaruhártyát, és a könnyezéshez vezet” – támasztotta alá Thiel.

Használjunk ventilátort

„Nagyszerű módszer, ha egy ventilátort helyezünk a közelünkbe, hogy elfújja a levegőt. Így a szél elviszi azokat a molekulákat, amelyek a szemünkbe jutnak, és a könnyezéshez vezetnek”  – javasolta Thiel.

Védőszemüveggel a hagyma ellen

Idétlenül néz ki, de a védőszemüveg bolondbiztos módszer, ugyanis megvédik a szemünket a levegőben lévő molekuláktól. Thiel szerint azonban nem kell feltétlen búvár szemüvegben hagymát pucolni, a kontaktlencsét viselőknek nyert ügye van. A lényeg, hogy védőréteg legyen a szemünk és a hagyma között.

Hűtse le a hagymát

„A hűtőszekrény, a fagyasztó vagy egy tál jeges víz is segíthet” – mondta Le. A fagyasztás megváltoztathatja a hagyma állagát, ezért csak akkor használjuk ezt a módszert, ha például levest készítümk. „A hagyma hűtőben való tárolása rontja az ízét. Ehelyett inkább tartsuk a hagymát hűvös, száraz helyen, és tegyük be a hűtőbe vagy hideg vízbe körülbelül 20 perccel az aprítás előtt.” – tanácsolta a szakértő.  Érdekesség, hogy ez fordítva is működik. Azaz, ha felmelegítjük a hagymát, akkor is megváltozik az állaga, így nem fog csípni.

Gyertyák meggyújtása

„Vannak, akik arra esküsznek, hogy gyertyát gyújtanak, miközben hagymát vágnak. Lehetséges, hogy ez is működhet.” – mondta Le. A szakértő szerint azonban ez csak bizonyos fajta gyertyákkal lehet működőképes trükk. „Lehet, hogy blokkolja a gőzöket, vagy egy illatos gyertya olyan reakciót hoz létre, ami megakadályozza a sírást. De a siker nem garantált. Könnyen lehet, hogy csak a gyertya illata tereli el a figyelmünket” – tette hozzá Thiel

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!