ACNEWS

Friss kutatás: fogyással fiatalítható az agyunk

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Köztudott, hogy az elhízás negatív hatással lehet a központi idegrendszerre, és így elősegíti az agy gyorsabb leépülését. De...
Hirdetés
Ad image

Az agy egészsége fontos tényező az általános egészség és a jólét szempontjából. Ha az agy a kelleténél gyorsabban öregszik, az olyan betegségek jele lehet, mint akár az Alzheimer-kór. A Fitbook cikke szerint azonban a legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy a fogyással kombinált étrendi változtatások fiatalító hatással lehetnek az agyra.

Egy nemrég közzétett tanulmány kimutatta, hogy a futás pozitív hatással lehet a memória teljesítményre. De mi a helyzet a táplálkozással? Köztudott, hogy az elhízás negatív hatással lehet a központi idegrendszerre, és így elősegíti az agy gyorsabb leépülését. Nem világos azonban, hogy a fogyás visszafordíthatja-e ezt a hatást. Izraeli tudósok azt vizsgálták, hogy a fogyás hogyan befolyásolja az agy öregedését a klasszikus és a zöld, mediterrán étrenddel összefüggésben.

A vizsgálat menete

A vizsgálatot randomizált, kontrollált kísérlet részeként végezték el. Ebbe a kutatásba 102 olyan személyt választottak be, akik 30 évnél idősebbek voltak és hasi elhízásban szenvedtek. Ez azt jelenti, hogy emelkedett BMI-vel (≥ 30 kg/m2) rendelkeztek, amihez a hasi zsír fokozott aránya párosult. (Ezt a derékkörfogat határozta meg: férfiaknál 102 centiméternél, nőknél 88 centiméternél nagyobb.)

A vizsgálat résztvevőit arra kérték, hogy 18 hónapon keresztül kövessenek egy meghatározott étrendet, illetve három különböző csoportba osztották őket. Az egyik csoport a mediterrán étrendet, a másik a zöld mediterrán étrendet követte, a harmadik csoport pedig kontrollcsoportként szolgált – ez az általános egészséges táplálkozási irányelveket követte. Mindhárom csoportot arra kérték, hogy végezzenek rendszeres testmozgást. A mediterrán étrendnek az agy korára gyakorolt hatását mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) vizsgálták.

Különbség a mediterrán étrend és a zöld mediterrán étrend között

A mediterrán diétára a növényi eredetű élelmiszerek magas aránya jellemző. Az állati fehérjeforrásokat mérsékelten fogyasztják, a hangsúlyt a halakra, valamint a fehér húsokra helyezik – a vörös húsok kerülendők. A zöld mediterrán étrend hasonló a klasszikus mediterrán étrendhez, de nagyobb arányban tartalmaz növényi ételeket, valamint zöld teát és a Wolffia globosa nevű vízi növényt, ismertebb nevén „kacsalábonyt”. Ennek hátterében az áll, hogy ez a csoport így nagyobb mennyiségben fogyasztott polifenolokat, amelyek a másodlagos növényi anyagok közé tartoznak.

A két mediterrán diéta egyikét követő csoportok kalóriaszegény, zöldségekben gazdag étrendet kaptak, marha- és bárányhús helyett baromfit és halat. A résztvevők emellett napi 28 gramm diót is ettek. A „zöld” csoport emellett naponta három-négy csésze zöld teát ivott.

Kilenc hónap alatt megfiatalodott az agy

A tanulmány alapján kiderült, hogy a fogyás az agy lassabb öregedésével járt együtt. Azoknál az alanyoknál, akik egy százalékkal csökkentették testsúlyukat, az agy öregedési folyamata kilenc hónappal lelassult. Egy másik pozitív hatás a májzsír csökkenése volt. A tanulmány továbbá azt is kimutatta, hogy különösen a feldolgozott élelmiszerek, édességek és italok alacsonyabb fogyasztása jár együtt az agy kisebb mértékű öregedésével. A dió és a zöld tea fogyasztása viszont nem járult hozzá jelentősen a fiatalító hatáshoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!