ACNEWS

Mi a különbség a paradicsomszósz és a paradicsomüré között?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Nem mindegy, hogy főzéskor melyik alapanyaghoz nyúlunk.
Hirdetés
Ad image

Paradicsomot egész évben lehet vásárolni, de általában nyáron és ősszel a legfrissebb, attól függően, hogy hol élünk. A paradicsomszezonon kívül, vagy amikor a recept megköveteli, a paradicsomkonzerv ugyanolyan jó, sőt néha még jobb is lehet, mint a friss gyümölcs. A konzervgyümölcsöket és – zöldségeket az érettség csúcspontján szedik, így tápanyagban gazdagok.

De mi a különbség a kettő között? Itt az ideje, hogy tisztázzunk a félreértéseket, és megfejtsük a paradicsomszósz és a paradicsompüré közötti különbséget.

A paradicsomszósz az érett paradicsomból nyert koncentrált, folyékony kivonat, amelyhez fűszereket, ecetet vagy édesítőszert is adhatnak. Főtt paradicsomból készül, amelyet addig hagynak főni, amíg a paradicsomból származó folyadék egy része elpárolog. Nem olyan darabos, mint más paradicsomos termékek, ezért jó folyékony alapanyag más összetevők hozzáadásához, például levesekhez, chilihez, pörköltekhez és más paradicsomalapú szószokhoz. Állaga a mártáshoz hasonlítható.

A bolti paradicsomszósznak is van néhány fajtája, például sima, só hozzáadása nélküli, bio vagy olasz stílusú. A legtöbb bolti paradicsomszósz fűszerek kombinációját tartalmazza, többek között sót, cukrot, ecetet, fokhagymát, hagymát, paprikát, bazsalikomot és másokat.

A paradicsompaszta viszont egy szuper sűrű és élénkpiros püré. Lényegében ez a paradicsom legkoncentráltabb formája, mivel a paradicsomot addig főzik és szűrik, amíg a végtermék a lehető legkevesebb vízzel sűrű állagú nem lesz.

Eltérő textúra

A paradicsomszósz és a paradicsompüré közötti fő különbség a textúra, amely az egyes termékek koncentrációjának közvetlen eredménye, és ezért befolyásolja, hogyan használjuk fel őket a főzés során.

Mindkettőnek erős paradicsomíze van, de a paradicsomszósz kevésbé erős és kevésbé sűrű. A paradicsompaszta sokkal koncentráltabb, és olyan sűrű, hogy nem lehet kiönteni a tartályából. Mivel a paradicsompüréhez nem adnak hozzá fűszereket, mint a paradicsomszószhoz, az íze erősebb, ezért lényegesen kevesebb paradicsompürére van szükség a munka elvégzéséhez.

Hogyan kell használni?

Akkor kell a paradicsomszósz, amikor a paradicsom ízének folyékony hordozójára van szüksége, például tésztaszószban, levesekben vagy pizzaszószban. Akkor használjuk, ha némi folyadékkal együtt kell ízesíteni, mint például a darált marhahús fűszerezésében, a pizzaszószban és a húsgombócoknál.

A paradicsompaszta akkor jön jól, amikor egy kis paradicsomos ízre van szüksége, például szószokban és levesekben, de nem akar vagy nem kell extra folyadékot hozzáadni a keverékhez. Csak néhány kanál paradicsompaszta kell az olyan receptekhez, mint a paradicsomleves, a vodkaszósz, a chili és a házi ketchup. A fasírt, a pásztortorta és a minestrone levesek kedvelt kiegészítője is.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!