ACNEWS

Csicseriborsó az igazi szuperbab

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A spanyol eredetű, garbanzóbabként is ismert hüvelyes növényi fehérjének, a rostoknak, valamint a különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak a forrása.
Hirdetés
Ad image

A csicseriborsó és a csicseriborsótermékek a légpuffasztott snackektől és a szárított tésztákig manapság könnyen megtalálhatók a szupermarketben.

Az apró, de hatalmas hüvelyesek nemcsak sokoldalúan felhasználhatók, megfizethetők és polcokon tarthatók, hanem fontos mikro- és makrotápanyagok kiváló forrásai is, és számos egészségügyi előnnyel járnak.

Ahhoz, hogy a csicseriborsóból a legtöbbet profitálhassunk Mascha Davis dietetikus javasolja, hogy a lehetőleg nyers formában fogyasszuk, akár szárított csicseriborsót, akár konzerv csicseriborsót vásárlunk. Ha konzerv csicseriborsóból főzünk, szűrjük le és öblítsük le vízzel, hogy lemossuk róla a felesleges sót vagy tartósítószert.

Bármilyen módon is szeretné fogyasztani a csicseriborsót, itt vannak a csicseriborsó lenyűgöző táplálkozási előnyei – és hogy miért az egyik legegészségesebb superfood, amit fogyaszthat.

Kiváló növényi fehérjeforrás

A fehérje alapvető makrotápanyag, amely az izomjavítástól kezdve a hormonműködésig mindenhez szükséges. Egy uncia csicseriborsó körülbelül 3 gramm fehérjét tartalmaz. Mivel a csicseriborsó a metionin kivételével szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, a többi hüvelyesnél jobb minőségű fehérjeforrásnak számít.

Magas a rosttartalma

Kombinálja magas fehérjetartalmát bőséges rosttartalmával – 2 gramm rost unciánként -, és máris megkapja a természetesen nyerő tápanyagkombinációt. Mindez az éhség csillapításához és a hosszabb ideig tartó jóllakottsághoz szükséges. A fehérje és a rost együttesen segít lassítani az emésztést és tartós teltségérzetet biztosít.

Tele van szívbarát mikrotápanyagokkal

A fehérjén és rostokon túl a csicseriborsó rengeteg erős vitamint és ásványi anyagot kínál, köztük magnéziumot, káliumot és szelént. A kálium számos más funkciója mellett bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást.

Ezek az ásványi anyagok szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében is, amely összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Fontos: ellenőrizze a megvásárolt csicseriborsókonzerv nátriumtartalmát, és alaposan öblítse le a garbanzót.

Rákmegelőző vegyületeket tartalmaz.

A csicseriborsó antioxidánsokat, B-vitamint és szelént tartalmaz, és potenciálisan segíthet bizonyos rákos megbetegedések kivédésében.

Amikor csicseriborsót fogyaszt, a szervezete egy rövid szénláncú zsírsavat, a butirátot termel. Ez bizonyítottan segít megszabadulni a beteg és haldokló sejtektől. A csicseriborsó más étrendi bioaktív vegyületeket is tartalmaz, a likopint, a biochanin A-t és a szaponinokat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát.

Forrás: Real Simple

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!