ACNEWS

Mennyire biztonságos étel a sushi?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A sushi fogyasztása általában viszonylag biztonságos tevékenység. Azonban, mint minden nyers ételnél, itt is fenn áll az ételmérgezés lehetősége.
Hirdetés
Ad image

A nyers hal is tartalmazhat baktériumokat és más kórokozókat, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Egy új tanulmány eredményei azt sugallják, hogy komolyan kell vennünk ezeket a káros mikrobákat.

Általánosságban elmondható, hogy a Listeria monocytogenes a legrettegettebb a halak ellenségei közül, és valószínűleg az egyik leggyakoribb oka a tenger gyümölcseinek fogyasztása által okozott megbetegedéseknek. A kevésbé ismert Aeromonas baktérium nemzetség azonban szintén széles körben elterjedt a vízi környezetben. Jelenleg a nem kellően átsütött halat fogyasztó embereknél is kórokozóként jelenik meg.

Az Aeromonas által jelentett veszély felmérése érdekében a tanulmány szerzői a Norvégiában megvásárolható nyers haltermékekben keresték a baktériumot. Összesen 22 Aeromonas-törzset azonosítottak, amelyek nyolc különböző fajra terjedtek ki.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a haltermékek, köztük a sushik enyhe feldolgozása nem garantálja, hogy az Aeromonas baktériumok szaporodása meggátolható.” – magyarázta a tanulmány szerzője, Hyejeong Lee. „Ezen Aeromonas-változatok többsége valószínűleg patogén, és gyakran több különböző kockázati tényező is társul hozzájuk.”

A halakban talált különböző baktériumtörzseket elemezték a kutatók. Egy sor olyan gén jelenlétét figyelték meg, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a kórokozók behatoljanak a gazdasejtekbe és elpusztítsák azokat. „A legtöbb törzs több olyan gént tartalmazott, amelyek a tapadással, a motilitással, az immunrendszer kijátszásával, a szekréciós rendszerekkel és a toxinokkal kapcsolatos fő virulenciafaktorokat kódolták. Különösen az enterotoxinok nagy gyakoriságát figyeltük meg” – írják.

Az enterotoxinok olyan anyagok, amelyek károsítják az emésztőrendszert, így aligha meglepő, hogy az Aeromonas gyomor-bélrendszeri és extraintestinális fertőzésekkel hozható összefüggésbe.

Talán ennél is riasztóbb azonban, hogy a kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy az Aeromonas hozzájárulhat az egyre súlyosbodó antibiotikum-rezisztencia-válsághoz. Mert olyan géneket vehetnek fel, amelyek lehetővé teszik számukra az antibiotikumok tolerálását, és ezeket átadhatják más baktériumoknak.

„Az Aeromonas egyes törzsei az antibiotikum-rezisztenciát is átadhatják egyik baktériumtípusról a másikra. A rezisztens baktériumokkal fertőzött tenger gyümölcseinek fogyasztása az egyik valószínű módja annak, hogy ezek a baktériumok a tengeri állatokról és környezetből átterjedhetnek az emberre” – idézi Lee-t az IFL Science.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!