ACNEWS

Tudta? A croissant nem is francia péksüti!

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Január 30-án van a nemzeti croissant-nap, amikor ezeket a péksütiket ünnepeljük. De elgondolkozott már azon, valójában honnan származik?
Hirdetés
Ad image

A croissantok sokak kedvencei, akár édes, akár sós finomság formájában. Puhák és vajasak lehetnek, bármilyen alkalomra tökéletesek. Néha önmagukban vagy csokoládéval kísérve fogyasztják az édesszájúak.

A január 30-i nemzeti croissant-nap alkalmából valószínűleg még sosem gondoltál arra, hogy honnan származnak ezek a pihekönnyű sütemények. Nem Franciaországból!

A sütemény valójában az ausztriai Bécsből származik. Az 1600-as évekből, amikor a Török Birodalom ostrom alá vette az európai várost.

Amikor legyőzték a török Oszmán Birodalmat, a siker emlékére félhold alakú süteményeket készítettek. Az 1770-es években Marie Antoinette mutatta be a süteményt a franciáknak, akik „croissant”-nak nevezték el.

De csak 1837-ben jelent meg először a croissant egy párizsi pékségben. August Zang osztrák tüzértiszt alapított egy bécsi pékséget a francia fővárosban. A pékség bécsi szakembereket szolgált ki. Az 1880-as évek végére a croissant eléggé meghonosodott ahhoz, hogy a reggeli alapanyagává váljon – írja a DailyStar.

Bár a legtöbb ember azt hiszi, hogy a croissant francia, valójában csak valamivel később került a francia pékségekbe, ahol a receptet megváltoztatták, és leveles tésztát használtak. Az 1910-es évekre megszületett a modern croissant. És mindössze 10 évvel később, az első világháború idején a péksütemény a tömegek számára is elérhetővé vált.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!